Buraki zalecane są niemal wszystkim. Nie są wskazane jednak osobom cierpiącym na kamienie nerkowe, ze względu na zawartość szczawianów.
Co zawierają buraki?
·
Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C
·
Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to az 528mg potasu !), magnez,
wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan,
kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
·
Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo
kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
·
Są niskokaloryczne 100g zawiera tylko 38 kcal.
·
Błonnik
Oto 10
powodów, dla których warto jeść jak najczęściej BURAKI:
1.
Buraki
zawierają związki unieszkodliwiające chorobotwórcze drobnoustroje i blokują ich
zdolność przylegania do tkanek.
2.
Zapobiegają
zmianom nowotworowym w zdrowych komórkach, a uszkodzonym przywracają prawidłową
konstrukcję.
3.
Betanina
zawarta w burakach ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego wspomaga układ
odpornościowy.
4.
Dostarczają
dużo błonnika, dzięki czemu wspomagają pracę jelit
5.
Odkwaszają
organizm.
6.
Betaina
zawarta w burakach usprawnia pracę wątroby i przewodów żółciowych. Razem z
aminokwasem metioniną ułatwia odtruwanie wątroby z metali ciężkich.
7.
Zawarty
w burakach potas korzystnie wpływa na serce, obniża ciśnienie krwi i reguluje
gospodarkę wodną organizmu.
8.
Buraki
wpływają pozytywnie na układ krwionośny, zapobiegają anemii.
9.
Zawierają
bardzo dużo kwasu foliowego, dlatego polecane są kobietom planującym ciąże i
tym które są już w ciąży.
10.Wspomagają układ nerwowy.
PRZEPIS
NA SOK Z BURAKÓW:
3
średnie buraki
1
duże jabłko
szczypta
soli
dwie
szklanki wody
Do blendera z dobrym ostrzem wlewamy wodę, potem obrane
i pokrojone w kostkę buraki i jabłko. Wszystko zmiksować, po czym dodać
szczyptę soli. Całość można przecedzić przez sitko, aby nie uzyskać gładki sok.
Sok najlepiej odstawić na ok. godzinę do
lodówki, dopiero potem pić, wtedy jest lżejszy dla żołądka. Ja rozcieńczam sok
z wodą, bo wtedy ma łagodniejszy smak. Sok przechowuję w lodówce 2-3 dni. Najlepiej wypić na świeżo.
CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI BURAKA ORAZ PRZEPIS NA DOMOWY SOK Z BURAKÓW
Reviewed by Marta Wierzbicka
on
05:02
Rating:
Brak komentarzy: