Jeśli chcesz mieć pewność, że owoce czy warzywa pozbawione są szkodliwych substancji, lepiej nie jedz ich od razu o umyciu, no chyba że posiadasz ogródek z dostępem do warzyw i owoców hodowanych metodą ekologiczną. Stawiam jednak na to, że większość takowego nie posiada i kupuje warzywa i owoce z okolicznych sklepików, czy marketów.
Zastosuj
więc 3 kroki, aby to co na pozór zdrowe, naprawdę takie było. Ja stosuję zawsze
ten sposób, od kiedy zatrułam się zwykłymi truskawkami. Polecam ;)
KROK 1.Umuj swoje
warzywa i owoce w occie zwykłym, jabłkowym lub winny, aby stworzyć środowisko
kwaśne i pozbyć się bakterii.
Na litr wody
wlej 100-150 ml octu i w takim roztworze umyj warzywa i owoce.
KROK 2.Usuń pestycydy, które ulegają hydrolizie w
środowisku zasadowym, które także tanio i szybko stworzysz we własnym domu.
Do litra wody dodaj łyżkę sody oczyszczonej, wymieszaj
do rozpuszczenia i umyj w tym roztworze warzywa i owoce. Można je zostawić na
kilka minut.
KROK 3.Warzywa i owoce na koniec opłucz w czystej wodzie.
Trudne? Nie wydaje mi się. Wystarczy trochę chęci i
odrobinę czasu, by nakarmić nasz organizm zdrowymi produktami, które nam nie
zaszkodzą. Pamiętaj: Producentów żywności interesuje jedynie zysk, a nie
zdrowie swoich klientów ….
Zanim zjesz, pozbądź się pestycydów i bakterii z warzyw i owoców. To proste!
Reviewed by Marta Wierzbicka
on
14:39
Rating:
Brak komentarzy: